Publikime

Aeroporti Ndërkombëtar i Kukësit -Flatrat e Veriut - merr emrin e themeluesit të tij Sheikut Zayed

Publikuar nga

KFZ në 18 Prill 2021

Përmbajtja

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

Aeroporti Ndërkombëtar i Kukësit Zayed mirëpriti fluturimin e tij të parë në 18 Prill me Kryeministrin e Shqipërisë Edi Rama në bord.

Një avion i Air Albania fluturoi nga kryeqyteti Tirana, rreth 150 kilometra larg, në aeroportin që është ringritur me ndihmën e Emirateve të Bashkuara Arabe.

Kukësi, në Shqipërinë veri-lindore, u hap për herë të parë në vitet 1920 por ishte përdorur kryesisht për përdorim ushtarak dhe emergjent.

Emiratet e Bashkuara Arabe krijuan një kamp ndihme atje gjatë konfliktit në Kosovë në fund të viteve 1990, për të ndihmuar refugjatët që po kalonin në Shqipëri.

Biznesmeni emirati Mohamed Alabbar, themeluesi i Emaar Properties, ndau fotografitë e një shfaqjeje kushtuar Shejh Zayed dhe Emiratet e Bashkuara Arabe në terminal.

"Marrëdhëniet tona me Shqipërinë kthehen që nga viti 1998 kur Sheik Zayed, shpirti i tij të prehet në paqe, u dërgoi ndihma humanitare të prekurve nga lufta e Kosovës, ndërtoi kampe dhe siguroi ndihmë arsimore dhe mjekësore," shkroi Alabbar në Twitter.

Përfshirja e Emirateve të Bashkuara Arabe në Kosovë ishte një mision humanitar. Kur ish Jugosllavia u nda në vitet 1990, zërat separatistë u bënë më të fortë në Kosovë. Serbia u përgjigj duke sulmuar popullatën etnike shqiptare të territorit, duke krijuar një krizë refugjatësh.

Pothuajse 1,500 trupa Emirate do të shërbenin në Kosovë gjatë dy operacioneve. Njëra ishte me forcën paqeruajtëse KFOR të udhëhequr nga NATO, nga pranvera e vitit 1999 deri në fund të vitit 2001.

Operacioni tjetër ishte misioni i ndihmës për Duart e Bardha pranë Kukësit, midis marsit dhe qershorit 1999.

Në vitet pas luftës, investimet e Emirateve të Bashkuara Arabe ishin thelbësore për rizhvillimin e aeroportit, i cili përfshinte një terminal të ri, një kullë kontrolli dhe zgjerimin e platformës dhe pistës.

Emërtimi i aeroportit sipas Sheikut Zayed i jep meritën kësaj historie.

Aeroporti Ndërkombëtar i Kukësit Zayed është krijuar për të shërbyer si aeroporti i dytë i Shqipërisë, pas Aeroportit Ndërkombëtar të Tiranës, dhe për të rritur turizmin në rajon.

 

(Raporte ndërkombëtare të mediave)


Publikuar nga

TIA në 18 Prill 2021

Shpërndaje

Ndani këtë informacion.

Fluturoni me mendje të qetë

Shijoni fluturimin tuaj dhe zbuloni ofertat dhe promocionet më të fundit nga partnerët tanë.

Air Albania

Ne ju sjellim më afër destinacioneve më të dashura të Evropës.

Mësoni më shumë

North Wings

Kukësi, qyteti i historisë së përjetshme të kujtimit.

Mësoni më shumë
pre-footer